دعاوی ملکی
دعاوی ملکی به پروندههای قضایی مربوط به املاک و مسکن اطلاق میشود. این دعاوی میتوانند جنبه حقوقی یا کیفری داشته باشند. برای مثال، اگر شخصی مالکیت یا حق استفاده از یک زمین یا ساختمان را ادعا کند و طرف مقابل این ادعا را رد کند، دعوای ملکی حقوقی به وجود میآید. اما اگر شخصی به طور غیرقانونی یک ملک را تصرف کند یا به آن آسیب برساند، دعوای ملکی کیفری رخ میدهد. دعاوی ملکی به دلیل پیچیدگی و تنوع قوانین و مقررات مربوطه، نیازمند دانش و تخصص ویژهای است.
انواع دعاوی حقوقی
دعاوی ملکی میتوانند جنبه حقوقی یا کیفری داشته باشند. برخی از انواع دعاوی ملکی عبارتند از:
- الزام به تنظیم سند رسمی ملک: این دعوا زمانی مطرح میشود که معامله طی سند عادی (قولنامه) تنظیمشده باشد و فروشنده از تنظیم سند رسمی امتناع ورزد.
- ابطال قرارداد ملکی: این دعوا زمانی مطرح میشود که یکی از طرفین قرارداد ملکی را نامعتبر یا مغایر با قانون مدنی یا شرع ادعا کند.
- خلع ید: این دعوا زمانی مطرح میشود که فردی بهصورت غیرقانونی در ملک شخص دیگر سکونت داشته باشد.
- تصرف عدوانی: این دعوا زمانی مطرح میشود که فردی بهصورت خشونتآمیز یا تهدیدکننده ملک شخص دیگر را تصرف کند.
- تخلیه ید: این دعوا زمانی مطرح میشود که مستأجر یا مستغلاتگیرنده ملک را پس از پایان مدت قرارداد ترک نکند.
دادخواست ملکی چیست؟
به گفته دکتر محمود باقری دادخواست ملکی شکواییهای است که شخص بطور کتبی در برگ مخصوص به دادگاه ارائه میدهد و به موجب آن دعوای مربوط به املاک و مسکن را طرح میکند. دادخواست ملکی باید شامل مشخصات خواهان، خوانده، وکیل (در صورت وجود)، خواسته و بهای خواسته باشد. دادخواست ملکی نیازمند اشراف کافی به قوانین ثبتی و ملکی است و در صورت نقص یا ایراد، ممکن است رد شود.
مراحل رسیدگی به یک دعوای ملکی
برای رسیدگی به یک دعوای ملکی، باید مراحل زیر را طی کرد:
- ابتدا باید دادخواست ملکی را به صورت کتبی در دادگاه محل وقوع ملک تنظیم و تسلیم کرد.
- سپس باید منتظر ابلاغ دادخواست به خوانده و تعیین جلسه برای رسیدگی به دعوا باشید.
- در جلسه رسیدگی، باید شواهد و مدارک خود را به دادگاه ارائه کرده و از حقوق خود دفاع کنید.
- پس از بررسی دادگاه، رای قطعی صادر میشود که میتوانید در صورت عدم رضایت از آن، از طریق وکیل ملکی خود اقدام به تجدیدنظر یا استیناف کنید.
چرا در دعاوی ملکی باید از وکیل متخصص استفاده کنیم ؟
امور حقوقی دایره ی بسیار گسترده ای دارد .بررسی موضوعات حقوقی در دادگاه با حساسیت و دقت فراوان صورت می گیرد و استدلال قوی تنها راهکار شما برای قانع کردن قاضی در جلسه رسیدگی خواهد بود ،از طرفی کوچکترین اشتباه در بدو کار سبب ایراد شکلی وکیل مقابل و رد عوای شما میشود که مسلما با توجه به هزینه بالای دعاوی مالی و ملکی ، ضررزیادی را به شما وارد خواهد کرد. در نتیجه استفاده از وکیل ملکی ، وکیل حقوقی قوی و متبحر اقدام منطقی و درستی محسوب می شود.
دکتر محمود باقری اعتقاد به اینکه همه باید برای امور خود یک وکیل داشته باشند کوشش می کند با فراهم آوردن شرایط مناسب ، شما هم از داشتن وکیل متخصص بی بهره نمانید .
سوالات رایج
دعوای ملکی به دعوایی گفته میشود که موضوع آن اموال غیرمنقول مانند زمین، خانه، باغ و غیره است. این دعاوی ممکن است در دادگاههای حقوقی، کیفری یا ثبتی رسیدگی شوند.
راه های ارتباطی
- آدرس دفتر اصفهان: میدان آزادی – چهارباغ بالا – نبش کوچه 35(مسجد الرضا) طبقه 3 واحد 5
- آدرس دفتر تهران: سعادت آباد - خ علامه طباطبایی جنوبی – بین کوچه 26 و28 - ساختمان علامه طبقه ششم ،واحد 2
- 09131138977
- 09120363644